Barrierefrit badeværelse
Hvordan indretter jeg et badeværelse til handicappede?
Et badeværelse til handicappede er et rum, hvor hver eneste indretning skal planlægges nøje. Personer, der er bevægelseshæmmede eller under rehabilitering, skal være særligt opmærksomme på deres personlige hygiejne, især med hensyn til at sidde eller ligge ned i længere tid og den deraf følgende mulighed for at udvikle sår, hudafskrabninger eller liggesår. Desværre er det ikke altid muligt på grund af mobilitetsbegrænsninger. Støtte i sådanne situationer ydes af egnede hjælpemidler (hjælpemidler og tilbehør), som effektivt øger komforten ved brug af badeværelse og toilet for personer med begrænset mobilitet.
I dag findes der mange hjælpemidler på markedet, som støtter patienter eller ældre i deres daglige aktiviteter på badeværelset, enten alene eller med hjælp fra en plejer eller rehabiliteringsterapeut. Disse omfatter en række badetilbehør som f.eks. sæder og håndlister, hjælpemidler, der gør det lettere at bruge toilettet, og særlige kørestole, der er egnede til toiletbesøg. Med disse elementer kan badeværelset tilpasses næsten fuldstændigt til den handicappedes behov. Desuden kan et handicaptoilet indrettes på en sådan måde, at det ikke forstyrrer behovene hos andre personer, der bruger det samme rum. Det betyder, at handicaptoilettet ikke behøver at være placeret i et separat rum, da de ting, der ikke er nødvendige, blot kan foldes væk eller gemmes væk.
Handicaptoilet - hvilke hjælpemidler har jeg brug for?
Badning er en af de vanskeligste aktiviteter for handicappede, uanset om det er i brusebadet eller i badekarret. Et handicaptoilet bør derfor være indrettet således, at det gør det lettere for både den handicappede selv og om nødvendigt for plejere af den syge og/eller ældre person at vaske sig. Hvilket tilbehør skal medfølge?
Grundudstyret til et badeværelse, der er egnet til handicappede, bør omfatte holdegreb. De findes i mange forskellige former og størrelser, så der er en model, der passer til alle. Holdestænger på badeværelset er normalt monteret på væggen ved siden af badekarret eller på kanten af badekarret for at gøre det lettere at komme ind og ud af badekarret eller brusekabinen. Gelænder giver stabil støtte, hjælper med at holde balancen og beskytter mod fald. Derfor er det værd at overveje at installere dem ikke kun ved indretning af et badeværelse til handicappede, men også i forbindelse med ældre menneskers behov. Holdestænger til badeværelset er ergonomisk udformet og små nok til ikke at forstyrre andre brugere af badet eller bruseren, og nogle versioner af dette tilbehør kan endda vippes/klappes sammen. Håndlisterne kan bære belastninger på op til 120 kg og er derfor også velegnede til personer, der lider af overvægt og derfor ikke er fuldt funktionsdygtige.
Den anden type hjælpemidler, der støtter en person, der har brug for hjælp, i at bade selvstændigt, er badebænke. Et handicaptoilet kan udstyres med denne type hjælpemiddel, uanset om det er et brusebad eller et badekar. Til begge former for badning har producenterne udviklet badebænke til brug i badet, specielle skamler og badestole samt sæder, der er fastgjort direkte på væggen og egnet til brug i brusebadet. Badebænke, der placeres på kanten af badekarret, findes normalt i tre forskellige udformninger. Den enkleste af disse er en bænk med et håndtag, som gør det muligt for en person med begrænset mobilitet at udføre hygiejneopgaver uafhængigt. Den anden type er højdejusterbar, så brugeren kan sidde på bænken og samtidig fordybe sig i det vand, der hældes i karret. Den tredje type badebænk er et sæde med et ryglæn, der giver ekstra støtte til ryggen. Et handicaptoilet med brusebad kan derimod være udstyret med et brusesæde, der er fastgjort til væggen, eller med brusestole og skamler, som patienten kan sidde på, mens han/hun bader. Sådanne taburetter er absolut sikre, da de er udstyret med skridsikre benstøtter, der reducerer risikoen for fald.
WC for handicappede - hvordan kan man lette brugen af toilettet?
Et andet problem i et handicaptoilet og -badeværelse kan være den uafhængige brug af toilettet. Når man sidder ned og rejser sig fra toilettet, er det især benleddene, der er involveret: Hofte, knæ og ankel, så folk med begrænset mobilitet kan have store problemer med dette. Et handicaptoilet bør derfor være hævet i overensstemmelse hermed, så brugeren ikke behøver at belaste sine led, når han/hun bruger toilettet. For at løse dette problem er der blevet udviklet særlige toiletsæder til toiletsædet (med eller uden klap og med eller uden håndliste). Takket være de skridsikre komponenter glider de ikke under brug, og højden (fås fra 6 til 17 cm) gør det lettere at stå op og sætte sig ned på toilettet. Desuden er toiletsæderne ikke fastgjort permanent til toiletsædet, så sædet kan fjernes når som helst for at gøre det tilgængelige toilet anvendeligt for resten af husstanden.
Et handicaptoilet, der er designet med tanke på patientens privatliv, er et yderst vigtigt aspekt af genoptræning eller rehabilitering, da komfortniveauet falder betydeligt, når toilettet bruges i tilstedeværelse af en tredje person (plejer). Toiletpuder på handicaptoiletter er derfor en ideel løsning for personer, der ønsker at bevare deres uafhængighed. Til personer, der har meget svært ved at sætte sig ned på toilettet og rejse sig op igen, findes der modeller med integreret gelænder, som yderligere støtter patientens uafhængighed, når de går på toilettet.
Toilet- og badestol - hvem er den egnet til?
Ud over nyttigt tilbehør (toiletbeslag, lifte, håndlister for handicappede) kan et handicaptoilet også udstyres med en toilet- og badestol, hvilket er afgørende for pleje af personer med stærkt eller helt begrænset mobilitet.
En toilet- og badestol kan endda kaldes et mobilt toilet for handicappede. Hver model har en særlig åbning i sædet, der gør det muligt at gå på toilettet uden at rejse sig fra kørestolen. Under sædet er der dog en hygiejnespand - en beholder, der fungerer som en slags potte. Åbningen kan dækkes med et gitter, hvilket øger diskretionen betydeligt og skjuler kørestolens formål.
toilet- og badestol fremstilles i forskellige varianter, hvor alle brugere (eller plejere eller pårørende til en syg person) trygt kan vælge en model, der passer til deres specifikke behov og præferencer samt til den handicappedes fysiognomi. Vores toilet- og badestol har drejelige armlæn og fodstøtter for at gøre det lettere at rejse sig op eller løfte patienten fra sædet og transportere den. Denne type kørestol er meget manøvredygtig og kræver derfor ikke meget plads at manøvrere på.
En anden model er toilet- og badestolen med store hjul, som adskiller sig fra en konventionel kørestol ved at have ekstraudstyr, der gør det lettere at bruge handicaptoilettet (sanitetsspand og maske). En person, der er begrænset fra taljen og nedad, kan derfor bruge en sådan kørestol selvstændigt, forudsat at der er tilstrækkelig styrke i hænderne.
Der er også en toilet- og badestol med justerbar ryglæn og nakkestøtte (nyttig f.eks. ved hårvask), bevægelige fodstøtter og armlæn (for at gøre det lettere at tage patienten ud af vognen og sætte ham ind) samt en toiletåbning og toiletspand.
Hvad skal man ellers overveje, når man indretter et badeværelse til handicappede?
Det er ikke nok blot at udstyre badeværelset med visse apparater og tilbehør. For at gøre det lettere for handicappede i kørestol at bruge den, skal der også tages hensyn til design og konstruktion. Lyskontakter, håndklædetørrere, spejle, håndvaske osv. bør placeres tilstrækkeligt lavere end normen. Alt dette skal være let at nå - bogstaveligt talt - fra en siddende stilling, så en person i kørestol kan bruge det normalt.
Tærskler ved indgangen til toilettet eller badeværelset skal også være tilpasset kørestolsbrugernes behov - hjulene må ikke glide på tærsklen, og tærsklens højde (og form) skal gøre det muligt for kørestolen at passere tærsklen relativt let. Til dette formål kan man f.eks. bruge gummiskeletter, som ikke kun har en skridsikker overflade, men også en profil, der gør det meget lettere at passere en tærskel. Ramper af denne type kan let tilpasses til individuelle behov. Da de er lavet af gummi, kan de nemt skæres til i alle længder.