Hjul, dæk, slanger - hvordan vælger jeg dem til min kørestol?

Der er ikke kun mange forskellige aspekter at tage hensyn til, når man vælger kørestol, men også når man vælger det rigtige tilbehør. Vi hjælper dig med at vælge de rigtige dæk, fælge og slanger til dine behov


Hvordan tilpasser du en kørestol til dine behov?

Ligesom cykler og biler er kørestole længe blevet fremstillet for at opfylde brugernes forskellige behov. De oprindelige "enkle" kørestole, der kun blev brugt til at transportere patienter, er blevet erstattet af højt specialiserede kørestole, f.eks. aktive kørestole til personer med svære handicaps. Disse giver brugeren mulighed for at være så uafhængig som muligt eller muliggør at fortsat kunne dyrke sport. Derudover findes der indendørs kørestole samt ultralette kørestole til børn. Nogle siger, at dét at vælge den rigtige kørestol kan sammenlignes med at købe en bil. I dette tilfælde bør du først identificere dine egne behov.Her er de vigtigste overvejelser, som kan vejlede dig:

Type af handicap - for en person med spasticitet, dvs. en sygdom i nervesystemet, er der behov for en anden type kørestol (en kørestol, der stabiliserer stillingen, støtter og er behagelig at styre for plejeren) end for en person med et bevægelseshandicap (i dette tilfælde er en aktiv kørestol eller en anden kørestol, der muliggør et aktivt og så uafhængigt liv som muligt, velegnet).

Type kørestolsdrev - manuelt eller elektrisk? Hvis kørestolsbrugeren har smidige hænder, er det absolut værd at vælge en manuel kørestol. Dette kræver en større indsats fra brugerens side, men giver mulighed for at opretholde konditionen og overkroppens funktion.

Livsstil - en persons behov er yderst vigtige. Sædets dybde og bredde, kørestolens vægt, støtte, hjulets placering eller andet tilbehør og ekstraudstyr skal vælges, så det bliver så let som muligt for personen at leve et aktivt og tilfredsstillende liv.Hvad skal man overveje, når man vælger kørestolsdæk?

Dækket er den del af kørestolen, der slides hurtigst. Dette afhænger af kvaliteten af det materiale, den er fremstillet af, men også af den måde, kørestolen bruges på: det underlag, som den oftest køres på, hyppigheden og typen af kørsel.

Mærkning - ligesom for bil- og cykeldæk er størrelsen på kørestolsdæk også angivet. Det mest almindelige er 200×50. Du vil også se ETRTO-formatet, som står for to tal adskilt af en bindestreg, hvoraf det første angiver hjulets, dækkets eller slangens bredde i millimeter og det andet angiver dækkets eller fælgens præcise diameter.

Farve - det materiale, der anvendes til kørestolsdæk, er gråt og efterlader ikke mærker på husholdningsoverflader som f.eks. paneler, fliser og brædder.

Dækprofil - du finder normalt dæk med profiler som f.eks. let, sildebensprofil, V-profil, blokprofil og andre.

Sortimentet af kørestolsdæk omfatter både dæk med slange (pneumatisk) og punkteringsfrie dæk (massive).Punkteringsfrie løsninger (Flexel)

Disse dæk er fyldt med skum og dækket af hærdet og slidstærkt gummi. De er helt vedligeholdelsesfrie og giver en kørekomfort, der kan sammenlignes med konventionelle dæk.

Når du køber kørestolsdæk, er det vigtigt at huske, at de - ligesom alle andre dæk - skal vedligeholdes regelmæssigt og om nødvendigt efterses eller udskiftes. Det er derfor en god idé at investere i produkter af høj kvalitet, som holder meget længere end de billigste produkter.Den rigtige inderslange til dækket

Slanger til kørestolshjul findes i modeller til forskellige dækdiametre og med forskellige ventiltyper:

  • Slanger med lige ventil
  • Slanger med 90/30-ventil eller 90/90-ventilForhjul til kørestole

I de fleste tilfælde er det muligt at udskifte enkelte dele, men nogle gange er det nødvendigt at udskifte et enkelt hjul eller begge hjul. De er normalt fremstillet af hærdet, slidstærkt gummi og plast- eller kulfiber-fibre, som udgør fælgen. De findes i forskellige størrelser og former, som hver især er designet til at passe til en bestemt kørestolsmodel.

Det er vigtigt at huske, at der kan være flere sæt hjul til en bestemt kørestolsmodel. Aktive mennesker gør almindeligvis brug af hjul med glat slidbane, som bruges til daglig kørsel i byen på glatte overflader (som f.eks. asfalt). Mange har et ekstra sæt med en tykkere slidbane, som bruges til terrænkørsel, f.eks. når man kører uden for byen.

Du kan finde vores kørestole her, og vores store udvalg af reservedele og tilbehør til kørestole finder du her.